Tips voor na het adopteren van de kat.

Voeding

Wij raden aan om kwalitatieve, hoogwaardige voeding te geven met een zo hoog mogelijk vleespercentage. Dit heeft alleen maar voordelen en de meerprijs wordt ruimschoots gecompenseerd. Katten eten minder door de hogere voedingswaarde, ze maken minder ontlasting en gaan dus minder op de kattenbak, de ontlasting stinkt veel minder en de algemene gezondheid van de kat is beter, waardoor de kans kleiner is op extra dierenartskosten. Betere merken zijn o.a. Hill’s, Royal Canin, Sanabelle, Animonda, ….  Voor kittens prefereren wij Royal Canin mother & babycat. Deze voeding wordt ook door ons gegeven.

Zet de voeding op een voldoende afstand van de kattenbak maar ook van het water. Voorzie eventueel een drankfontijn, dit moedigt de kat vaak aan om meer te drinken.

Thuiskomst

Beperk de ruimte

De kans is groot dat wanneer je een kat hebt geadopteerd en je deze in je woning zet, zij haar zal verstoppen onder een kast, in een hoek, onder de tafel of dergelijke. Dit is uiterst normaal maar is niet de meest geschikte manier. Beter plaatst je de kat in een kleinere ruimte waarin je met haar enkele dagen kennis kan maken. De kat zal zelf beslissen wanneer ze uit deze ruimte wilt komen. Door het open laten van de deur zal de kat voorzichtig de rest van het huis verkennen maar heeft ze altijd haar safe-zone.

Kennismaking met andere katten

ZET DE KATTEN NOOIT ZOMAAR BIJ ELKAAR. Enkel indien je een kitten hebt geadopteerd of beide katten hyper sociaal zouden zijn, zou dit kans tot slagen kunnen hebben. In de meeste gevallen valt dit tegen en kan de band tussen beide katten voor eeuwig gebroken kunnen zijn. Het accepteren van een kitten duurt gemiddeld 2 weken maar het volledig accepteren van een andere volwassen kat kan duren tot 2 maand.

Zoals hierboven besproken zet je de kat best in een andere ruimte met haar eigen kattenbak, eten en drinken. Geef de nieuwe kat samen met de bestaande kat wat lekkers te eten, elk aan een andere kant van de deur. Doe de deur voorzichtig open, ze zullen elkaar opmerken maar zullen blijven eten. Van zodra het eten op is, sluit je de deur. Doe dit enkele keren en laat de deur langer en langer openstaan na de maaltijd.

Voorzie het supermarkt principe. Katten kunnen gemakkelijker met elkaar om als ze weten dat er geen schaarste is. Voorzie genoeg kattenbakken, voeding- en drinkschalen. De theorie leert ons de aantal katten+1-regel toe te passen maar in praktijk kan een schaal per kat voldoende zijn. Drankfontijnen of voedingpuzzels kunnen gemeenschappelijk worden aangeboden.